Ενημέρωση εκπαιδευτικής κοινότητας Ν. Μάκρης

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση EURONET, το IEK ΩΜΕΓΑ και η Μαραθώνιος Αναπτυξιακή ΑΕ προσκαλούν τους μαθητές-τριες, σπουδαστές-στριες, εκπαιδευτικούς και γονείς της Νέας Μάκρης την Πέμπτη 17 Απριλίου 2008 και ώρα 10.30 π.μ στο Πολιτιστικό Πάρκο του Δήμου στην εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση του προγράμματος Δημόσιας Διαβούλευσης με θέμα την σχέση γυναίκας - εξουσίας στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πράγματα της Ανατολικής Αττικής.
Κατεβάστε και δείτε την αφίσα, το ενημερωτικό φυλλάδιο και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Ενημέρωση κατοίκων Αγ. Στεφάνου

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση EURONET και ο Δήμος Αγίου Στεφάνου σας προσκαλούν την Τρίτη 15 Απριλίου 2008 και ώρα 7 μ.μ στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στην εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση του προγράμματος Δημόσιας Διαβούλευσης με θέμα την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Κατεβάστε και δείτε την αφίσα, το ενημερωτικό φυλλάδιο και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Ενημέρωση κατοίκων Κρυονερίου

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση EURONET και η Κοινότητα Κρυονερίου σας προσκαλούν την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 και ώρα 7 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας στην εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση του προγράμματος Δημόσιας Διαβούλευσης με θέμα την αντιμετώπιση της αστικοποίησης και του κυκλοφοριακού στη περιοχή.
Κατεβάστε και δείτε την αφίσα, το ενημερωτικό φυλλάδιο και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Ενημέρωση κατοίκων Άνοιξης

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση EURONET, ο Δήμος Άνοιξης και η ΚΕΔΑ ‘Ο Πολίτης’ σας προσκαλούν την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008 και ώρα 7 μ.μ στο Θέατρο Λυκείου Άνοιξης στην εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση του προγράμματος Δημόσιας Διαβούλευσης με θέμα την προστασία και ανάδειξη των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.
Κατεβάστε την αφίσα, το ενημερωτικό φυλλάδιο και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Η δημιουργία του blog ‘Διάλογος’

Το blog ‘Διάλογος’ δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τεσσάρων προγραμμάτων Δημόσιας Διαβούλευσης, που ανέλαβε να υλοποιήσει η ΜΚΟ EURONET σε Δήμους και Κοινότητες της Αττικής. Τα τέσσερα προγράμματα έγιναν στη πορεία έξι κι αύριο ποιος ξέρει πόσα σ’ όλη την Ελλάδα!

Ο ‘Διάλογος’ περιλαμβάνει κυρίως αποσπάσματα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις των ίδιων των κατοίκων και παραγόντων των περιοχών αυτών, γύρω από σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα της εποχής μας που ζητούν επιτακτικά λύση. Η ανάρτηση των αποσπασμάτων σκοπό έχει να διευκολύνει την σταδιακή εξοικείωση του καθενός και της καθεμιάς μας με το «άλλο» και την οπτική του. Έτσι, όταν φτάσουμε κοντά στα βιωματικά εργαστήρια που προβλέπει το πρόγραμμα για το φθινόπωρο, ελπίζουμε ότι θα είμαστε πιο ώριμοι και έτοιμοι να κουβεντιάσουμε γόνιμα για να συνθέσουμε βιώσιμες λύσεις για το κοινό μας αύριο.

Ο ‘Διάλογος’ περιλαμβάνει επίσης και νέα για την εξέλιξη και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, καθώς και ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο για παρόμοιες πρωτοβουλίες, προτάσεις για άρθρα, βιβλία και ταινίες.
Οι επισκέπτες του blog μπορούν να σχολιάζουν τα ανώνυμα κείμενα των συμπολιτών τους και τα επώνυμα δικά μας, διατηρώντας ή μη τη δική τους ανωνυμία. Σε κάθε όμως περίπτωση, η μόνη μας απαίτηση είναι αυτή της κοσμιότητας. Ελπίζουμε βέβαια ότι οι παρεμβάσεις σας θα βοηθούν κυρίως τους άλλους αναγνώστες να στοχάζονται πάνω σε πλευρές των προβλημάτων που δεν έχουν αναδειχθεί έως εκείνη τη στιγμή.

Για το λόγο αυτό εμείς σας προτείνουμε να προσπαθήσετε αντί για επιχειρήματα (δίκην debate) να προσθέτετε το μήνυμά σας μέσα από τη δική σας ιστορία. Μην ξεχνάτε τη δύναμη και την αμεσότητα της αφήγησης, που δεν απαντά σε ερωτήσεις αλλά κάνει συνδέσεις, αποκαλύπτοντας τη δυνατότητα μέσα από την εμπειρία. Στείλτε μας λοιπόν μια σύντομη ιστορία και μεις θα την αναρτήσουμε μαζί με τις άλλες. Μπορείτε ακόμη να μας προτείνετε τις δικές σας ‘λέξεις-κλειδιά’ για να χαρακτηρίσετε την ιστορία σας ή κάποιαν άλλη που θα διαβάσετε. Έτσι συμβάλλετε σε μια άλλου είδους αυτο-οργάνωση, αυτήν της δημιουργίας κοινού νοήματος και συναντίληψης! Ο στόχος είναι το blog αυτό να δώσει τη θέση του σ’ ένα ζωντανό δίκτυο ενδο-επικοινωνίας.

Αυτά λοιπόν γι αρχή κι ελπίζουμε η εξέλιξη να είναι συναρπαστική και χρήσιμη!

Η μεθοδολογία της διαβούλευσης

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων Δημόσιας Διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν απλές, ευχάριστες και δημιουργικές τεχνικές, που στηρίζονται στη συλλογή και επεξεργασία αφηγήσεων και τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Αρχικά διενεργούνται περιορισμένες συνεντεύξεις – συζητήσεις με επιλεγμένα άτομα, που καλύπτουν τόσο τις ομάδες πληθυσμού των περιοχών, όσο και τις διαφορετικές οπτικές μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Οι αρχικές αυτές συζητήσεις έχουν στόχο την αρχική καταγραφή θεμάτων που υπάρχουν ή υποβόσκουν γύρω ή κάτω από το αντικείμενο της Διαβούλευσης στη κάθε περιοχή και την αποτύπωση χαρακτηριστικών λέξεων και εννοιών – κλειδιών.
Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός, οργανώνεται ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση, όπου προσκαλείται ο τοπικός πληθυσμός, προκειμένου να ενημερωθεί και να προσκληθεί να συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση της περιοχής του.

Κατόπιν (Απρίλιος - Ιούλιος) θα συλλεγεί από αντιπροσωπευτικές ομάδες πληθυσμού πρωτογενές υλικό σχετικό με τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, που θα έχει τη μορφή αφηγήσεων, εικόνων κλπ. Οι τρόποι συλογής του υλικού αυτού θα εξαρτηθούν από τις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας και θα περιλαμβάνουν κύκλους συζητήσεων και αφηγήσεων, συνεντεύξεις, εκθέσεις κλπ.
Οι ομάδες πληθυσμού για τη συλλογή αφηγήσεων περιλαμβάνουν έμπορους και επαγγελματίες, υπαλλήλους ΟΤΑ, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, άτυπα εργαζόμενους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, οδηγούς ταξί & σχολικών, νοικοκυρές, συνταξιούχους, οικιακές βοηθούς, νέους-νέες σπουδαστές ή άνεργους, μαθητές, κλήρο, οικονομικούς μετανάστες, φορείς και συλλόγους της περιοχής.

Στην επόμενη φάση (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) αυτό το πρωτογενές υλικό θα τεθεί υπόψη των πολιτών σε ανοικτές και διαρκείς εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο και χαλαρό πρόγραμμα. Ο στόχος είναι οι προσερχόμενοι να έρθουν σε επαφή μέσω των διηγήσεων αυτών με τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές (που ούτως ή άλλως υπάρχουν στις κοινωνίες αυτές) με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ακολούθως (Οκτώβριος - Νοέμβριος) στα πλαίσια εξειδικευμένων και βιωματικών σεμιναρίων - εργαστηρίων όσοι και όσες το επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην επεξεργασία του μη-δομημένου αυτού υλικού. Ο στόχος τους θα είναι η διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής γλώσσας, η εξαγωγή των βαθύτερων χαρακτηριστικών των αφηγήσεων κι ο προσδιορισμός των κοινά αποδεκτών προτεραιοτήτων, που όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν αργότερα τη βάση για τη διαμόρφωση συλλογικών και βιώσιμων σεναρίων ανάπτυξης.

Τέλος, τα αποτελέσματα του έργου θα προβληθούν ανάμεσα στις κοινότητες, με απλό και φυσικό τρόπο και με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαβούλευσης.

Προβλήματα, Πρωταγωνιστές και Λύσεις

Έχει παρατηρηθεί ότι στα προάστια των σύγχρονων μεγαλουπόλεων οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες συχνά:
- αν και ενοχλούμαστε από κακές πτυχές της καθημερινότητάς μας, σπανίως συνειδητοποιούμε ότι αυτό μας αφορά προσωπικά
- παρότι δυσφορούμε εύκολα για τη συμπεριφορά των γειτόνων μας ή την έλλειψη πρωτοβουλιών από τις αρχές, μένουμε τελικά απαθείς και αμέτοχοι
- προτιμάμε να αναπαράγουμε τα προσωπικά μας στερεότυπα και προκαταλήψεις, προκειμένου να διατηρήσουμε την ‘ησυχία’ μας και να διαφυλά-ξουμε τον προσωπικό μας χρόνο
- αναθέτουμε σχεδόν τα πάντα στους θεσμικούς μας εκπροσώπους, προσμένοντας μια μαγική συνταγή που θα προσφέρει κάποιος άλλος.

Από την άλλη, οι Δημοτικές Αρχές πολλές φορές:
- δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις βαθύτερες ανάγκες και στάσεις των κατοίκων
- επικοινωνούν μαζί τους σε μια διοικητική γλώσσα, μη κατανοητή – αποδεκτή από τους ίδιους
- υιοθετούν προτάσεις εξωτερικών μελετητών που αδυνατούν να συνθέσουν τις διαφορετικές και αντικρουόμενες οπτικές της τοπικής κοινωνίας σε βιώσιμες λύσεις και
- δεν καταφέρνουν να κινητοποιήσουν το σύνολο του πληθυσμού για τις δράσεις που σχεδιάζουν, ώστε αυτός να συμμετάσχει στην εφαρμογή τους.

Επίσης, οι γυναίκες συχνά:
- προκειμένου να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, υιοθετούν ανδρικά μοντέλα σκέψης και δράσης και καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια σε σχέση με τους άνδρες, για να ακουστούν οι απόψεις τους και να γίνουν αποδεκτές
- έτσι, νιώθοντας ότι η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων το μόνο που τους προσφέρει είναι κόπος και προσωπική απαξία, απέχουν από συλλογικές διακασίες

Τέλος, πολλοί τοπικοί σύλλογοι (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικείοι κλπ) συνήθως:
- δεν καταφέρνουν να διαδώσουν το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους σε πλατύτερα στρώματα πληθυσμού και να προσελκύσουν νέα μέλη ή ακροατήρια, υπερβαίνοντας αδιαφορία, επιφυλάξεις ή και στερεότυπα
- δυσκολεύονται να διατυπώσουν πειστικές προτάσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν, με αποτέλεσμα οι όποιες πρωτοβουλίες να σχεδιάζονται τελικά από άλλους με την κυρίαρχη λογική.
- δυσκολεύονται επίσης να συλλάβουν και να μεταδώσουν τις παραδόσεις και εμπειρίες των παλαιοτέρων σε όλη τη ζωντάνια και τον πλούτο τους

Έτσι η Νεολαία τελικά:
- γνωρίζει αποσπασματικά ή και αγνοεί την ιστορική εξέλιξη του τόπου και δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τη στάση και τις απόψεις των παλαιότερων γενεών
- ενηλικιώνεται σε ένα περιβάλλον συγκρούσεων και ατομισμού, νιώθοντας ότι δεν της δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις και τις επιθυμίες
- θεωρεί αδύνατη την όποια ουσιαστική αλλαγή και έτσι δεν συμμετέχει σε συλλογικές διαδικασίες και αναπαράγει το κυρίαρχο μοτίβο συμπεριφοράς.


Τα φαινόμενα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη ένταση όταν αφορούν πτυχές γενικών θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγιείας, η ανάπτυξη του πολιτισμού και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η ένταση μεγαλώνει όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ειδικότερα προβλήματα, που όμως επιδέχονται πολλαπλών προσεγγίσεων, όπως είναι το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια, η ανακύκλωση, το παρκάρισμα, οι κοινόχρηστες υποδομές, ο έλεγχος της αυθαιρεσίας, η διαφάνεια και λογοδοσία της εξουσίας και πολλά άλλα.
Για όλα αυτά τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές οπτικές, πολλές και συγκρουόμενες προτάσεις. Δεν υπάρχουν όμως προφανείς “λύσεις”, απλές στη διατύπωση και εύκολες στην εφαρμογή τους. Οι μόνες πραγματικές και βιώσιμες λύσεις είναι αυτές που περνούν μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερομένων, που έχουν και λόγο και ευθύνη.

Είναι αλήθεια ότι εάν δεν θεωρούμε κάτι δικό μας δεν μας νοιάζει, δεν μας κινητοποιεί, μια που μας είναι πάντα δύσκολο να μπούμε στη θέση των “άλλων”. Έτσι η διαπραγμάτευση πάνω στο τρίπτυχο δημόσιο – κοινόχρηστο – ιδιωτικό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για να κατανοήσουμε και άλλες οπτικές εκτός της δικής μας.
Είναι επίσης αλήθεια ότι, βλέποντας τα πράγματα και κυνηγώντας τους στόχους μας με τον ίδιο τρόπο, δημιουργούμε μια (ψευδ)-αίσθηση ασφάλειας. Όμως, οι αδιέξοδες καταστάσεις που βιώνουμε ίσως μας οδηγήσουν να διερευνήσουμε καινούργιες οπτικές και να αναζητήσουμε νέες εναλλακτικές πρακτικές, πιο ουσιαστικές, πιο συλλογικές.

Έτσι η επιτυχία της επιδιωκόμενης από την διαβούλευση συναντίληψης συνδέεται με τους εξής επιμέρους στόχους :
• την έκφραση πολλαπλών οπτικών και ερμηνειών γύρω από κρίσιμα ζητήματα, που διευκολύνει την αίσθηση συμμετοχής και ευθύνης
• την αποτύπωση και από κοινού κατανόηση των βαθύτερων παραγόντων που επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά μας
• την καλύτερη αξιοποίηση της συλλογικής εμπειρίας και γνώσης που διαθέτουμε και
• τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Το κλειδί για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων επιστρέφει στον κάτοχό του: εμάς! Η πρό(σ)κληση είναι να ξανα-μάθουμε να συζητάμε και προπαντός να ακούμε. Να αποδεχόμαστε επί της ουσίας το δικαίωμα στο διαφορετικό, όσο κι αν μας ενοχλεί αυτό που συμβολίζει. Και να ξετυλίγουμε με υπομονή και επιμονή το κουβάρι των σχέσεων μέσα από τις φράσεις και τις σκέψεις μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, κάποιος άλλος θα συνεχίσει να το κάνει για μας...

Τα Προγράμματα Δημόσιας Διαβούλευσης

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση EURONET, με τη χρηματοδότηση του Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ανέλαβε την υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων δημόσιας διαβούλευσης σε θέματα περιβάλλοντος και ισότητας φύλων και με στόχους:
- τη δημιουργία συναντίληψης για την ανάδειξη και προστασία των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων στην Άνοιξη,
- την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση για τη προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής Βρυσάκι στον Αγ. Στέφανο,
- την αντιμετώπιση της αστικοποίησης και την εισαγωγή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Κρυονέρι και
- την εξέταση της θέσης της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και του ρόλου της στις τοπικές πρωτοβουλίες στη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη, τη Παλλήνη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση:
- της έλλειψης κοινής γλώσσας και νοήματος που εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους
- των αδυναμιών της κλασσικής προσέγγισης σχεδίασης και εφαρμογής αναπτυξιακών στρατηγικών και
- του ελλείμματος περιβαλλοντικής συνείδησης και κοινωνικής συμμετοχής

Επιπλέον, στο μέτρο των δυνατοτήτων που παρέχει η χρηματοδότηση, στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας.

Η επιτυχία των στόχων αυτών συνδέεται με:
- την αποτύπωση των τρόπων αντίληψης και συμπεριφοράς των κατοίκων αυτών των περιοχών και την ανάδειξη των βαθύτερων αξιών και κινήτρων τους,
- την έκφραση πολλαπλών οπτικών και ερμηνειών γύρω από κρίσιμα ζητήματα, που επιτρέπει την αίσθηση συμμετοχής όλων στη τελική σύνθεση – λύση και
- την αξιοποίηση της υπάρχουσας αλλά διαφεύγουσας συλλογικής εμπειρίας και γνώσης.

Με τον τρόπο αυτό, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός δικτύου-φόρουμ διαβούλευσης, όπου θα συμμετέχουν τοπικές αρχές, θεματικοί φορείς και προπαντός ενεργοί πολίτες, για την ανταλλαγή πληροφοριών, την επισήμανση νέων πτυχών και την ανάδειξη χρήσιμων ιδεών, γύρω από κρίσιμα αλλά και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.