Η μεθοδολογία της διαβούλευσης

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων Δημόσιας Διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν απλές, ευχάριστες και δημιουργικές τεχνικές, που στηρίζονται στη συλλογή και επεξεργασία αφηγήσεων και τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Αρχικά διενεργούνται περιορισμένες συνεντεύξεις – συζητήσεις με επιλεγμένα άτομα, που καλύπτουν τόσο τις ομάδες πληθυσμού των περιοχών, όσο και τις διαφορετικές οπτικές μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Οι αρχικές αυτές συζητήσεις έχουν στόχο την αρχική καταγραφή θεμάτων που υπάρχουν ή υποβόσκουν γύρω ή κάτω από το αντικείμενο της Διαβούλευσης στη κάθε περιοχή και την αποτύπωση χαρακτηριστικών λέξεων και εννοιών – κλειδιών.
Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός, οργανώνεται ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση, όπου προσκαλείται ο τοπικός πληθυσμός, προκειμένου να ενημερωθεί και να προσκληθεί να συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση της περιοχής του.

Κατόπιν (Απρίλιος - Ιούλιος) θα συλλεγεί από αντιπροσωπευτικές ομάδες πληθυσμού πρωτογενές υλικό σχετικό με τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, που θα έχει τη μορφή αφηγήσεων, εικόνων κλπ. Οι τρόποι συλογής του υλικού αυτού θα εξαρτηθούν από τις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας και θα περιλαμβάνουν κύκλους συζητήσεων και αφηγήσεων, συνεντεύξεις, εκθέσεις κλπ.
Οι ομάδες πληθυσμού για τη συλλογή αφηγήσεων περιλαμβάνουν έμπορους και επαγγελματίες, υπαλλήλους ΟΤΑ, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, άτυπα εργαζόμενους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, οδηγούς ταξί & σχολικών, νοικοκυρές, συνταξιούχους, οικιακές βοηθούς, νέους-νέες σπουδαστές ή άνεργους, μαθητές, κλήρο, οικονομικούς μετανάστες, φορείς και συλλόγους της περιοχής.

Στην επόμενη φάση (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) αυτό το πρωτογενές υλικό θα τεθεί υπόψη των πολιτών σε ανοικτές και διαρκείς εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο και χαλαρό πρόγραμμα. Ο στόχος είναι οι προσερχόμενοι να έρθουν σε επαφή μέσω των διηγήσεων αυτών με τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές (που ούτως ή άλλως υπάρχουν στις κοινωνίες αυτές) με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ακολούθως (Οκτώβριος - Νοέμβριος) στα πλαίσια εξειδικευμένων και βιωματικών σεμιναρίων - εργαστηρίων όσοι και όσες το επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην επεξεργασία του μη-δομημένου αυτού υλικού. Ο στόχος τους θα είναι η διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής γλώσσας, η εξαγωγή των βαθύτερων χαρακτηριστικών των αφηγήσεων κι ο προσδιορισμός των κοινά αποδεκτών προτεραιοτήτων, που όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν αργότερα τη βάση για τη διαμόρφωση συλλογικών και βιώσιμων σεναρίων ανάπτυξης.

Τέλος, τα αποτελέσματα του έργου θα προβληθούν ανάμεσα στις κοινότητες, με απλό και φυσικό τρόπο και με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαβούλευσης.