Η δημιουργία του blog ‘Διάλογος’

Το blog ‘Διάλογος’ δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τεσσάρων προγραμμάτων Δημόσιας Διαβούλευσης, που ανέλαβε να υλοποιήσει η ΜΚΟ EURONET σε Δήμους και Κοινότητες της Αττικής. Τα τέσσερα προγράμματα έγιναν στη πορεία έξι κι αύριο ποιος ξέρει πόσα σ’ όλη την Ελλάδα!

Ο ‘Διάλογος’ περιλαμβάνει κυρίως αποσπάσματα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις των ίδιων των κατοίκων και παραγόντων των περιοχών αυτών, γύρω από σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα της εποχής μας που ζητούν επιτακτικά λύση. Η ανάρτηση των αποσπασμάτων σκοπό έχει να διευκολύνει την σταδιακή εξοικείωση του καθενός και της καθεμιάς μας με το «άλλο» και την οπτική του. Έτσι, όταν φτάσουμε κοντά στα βιωματικά εργαστήρια που προβλέπει το πρόγραμμα για το φθινόπωρο, ελπίζουμε ότι θα είμαστε πιο ώριμοι και έτοιμοι να κουβεντιάσουμε γόνιμα για να συνθέσουμε βιώσιμες λύσεις για το κοινό μας αύριο.

Ο ‘Διάλογος’ περιλαμβάνει επίσης και νέα για την εξέλιξη και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, καθώς και ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο για παρόμοιες πρωτοβουλίες, προτάσεις για άρθρα, βιβλία και ταινίες.
Οι επισκέπτες του blog μπορούν να σχολιάζουν τα ανώνυμα κείμενα των συμπολιτών τους και τα επώνυμα δικά μας, διατηρώντας ή μη τη δική τους ανωνυμία. Σε κάθε όμως περίπτωση, η μόνη μας απαίτηση είναι αυτή της κοσμιότητας. Ελπίζουμε βέβαια ότι οι παρεμβάσεις σας θα βοηθούν κυρίως τους άλλους αναγνώστες να στοχάζονται πάνω σε πλευρές των προβλημάτων που δεν έχουν αναδειχθεί έως εκείνη τη στιγμή.

Για το λόγο αυτό εμείς σας προτείνουμε να προσπαθήσετε αντί για επιχειρήματα (δίκην debate) να προσθέτετε το μήνυμά σας μέσα από τη δική σας ιστορία. Μην ξεχνάτε τη δύναμη και την αμεσότητα της αφήγησης, που δεν απαντά σε ερωτήσεις αλλά κάνει συνδέσεις, αποκαλύπτοντας τη δυνατότητα μέσα από την εμπειρία. Στείλτε μας λοιπόν μια σύντομη ιστορία και μεις θα την αναρτήσουμε μαζί με τις άλλες. Μπορείτε ακόμη να μας προτείνετε τις δικές σας ‘λέξεις-κλειδιά’ για να χαρακτηρίσετε την ιστορία σας ή κάποιαν άλλη που θα διαβάσετε. Έτσι συμβάλλετε σε μια άλλου είδους αυτο-οργάνωση, αυτήν της δημιουργίας κοινού νοήματος και συναντίληψης! Ο στόχος είναι το blog αυτό να δώσει τη θέση του σ’ ένα ζωντανό δίκτυο ενδο-επικοινωνίας.

Αυτά λοιπόν γι αρχή κι ελπίζουμε η εξέλιξη να είναι συναρπαστική και χρήσιμη!